Søppel er en betegnelse vi bruker om avfall som vi bare kaster fra oss. Med avfall forstår vi brukte gjenstander, materialer, restprodukter eller energibærere som ikke lenger har sin opprinnelige verdi.

Plast truer verden

En type søppel som har vært mye fremme i media er plast. Når plastavfall etterlates i naturen og havet, skjer det en forsøpling. Det har vist seg at dette er mer skadelig enn man tidligere har trodd. Med et lån fra centum kan man rydde opp slik man rydder opp strender fulle av plast og søppel. Forsøplingen truer flora og fauna, inkludert framveksten av viktige plankton og alger.

Det finnes mange typer plast, og mange plasttyper brytes ned svært langsomt i naturen. Det vil si at det tar lang tid før plasten omdannes til stoffer som planter og dyr kan nytte gjøre seg. I stedet brytes plast ned til stadig mindre biter, til det til slutt ender som mikro- eller nanoplast, det vil si i biter som er så små et de ikke er synlige for det blotte øyet.

Kjemiske forbindelser i plasten

Plast er ikke giftig i seg selv, men en rekke plaststoffer er tilsatt gift som lekker ut når det ligger i naturen. Verre er det at plast ikke er fordøyelig og kan hindre næringsopptak. Både dyr og fisk er funnet døde av sult fordi magesekk og innvoller har blitt blokkert av plast. Konsekvensene av opptak av mikroplast kan være fatale. Vi må gjøre noe med problemet nå.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *