Enorme mengder mat havner i søppelkassen hvert år, faktisk kaster nordmenn i snitt 230 000 tonn med spiselig mat hvert år. Dette gir et snitt på nesten 50 kg per person!
Sett i et økonomisk perspektiv er det mye penger å spare på å ha et fornuftig forhold til kasting av mat, da store mengder av maten som kastes er helt fin og kan spises. Ser man på snittet av maten som kastes vil en familie på fire kaste mat for omtrent 21.000 kr i året, dette er penger som kunne blitt brukt på andre ting og gjør at mange familier opplever trang økonomi og ikke har penger til å gjøre ting de virkelig vil. I tillegg til å spare penger på å kaste mindre mat kan det av og til være nødvendig med et lån for å få hjulene til å gå rundt, om du ønsker å sammenligne de billigste forbrukslån på markedet kan du bruke verktøyet via Nettavisen for å finne lånet som passer akkurat deg best.
For å komme i gang med å redusere mengden mat som går i søppelkassen kan det være fint å få noen gode råd og tips på veien. Her kommer noen enkle tips for å redusere matkastingen:
– Planlegg innkjøpene dine
God planlegging er viktig for å unngå at maten blir liggende for lenge i kjøleskapet eller på benken. Sett gjerne opp ukentlige middagsplaner, slik at du vet hva du behøver å handle inn når du er på butikken.
– Lukt og smak på maten før du kaster den
Mye unødvendig mat kastes, og selv om en vare er gått ut på dato betyr ikke det nødvendigvis at den ikke kan konsumeres. Bruk lukt- og smakssansene dine for å selv vurder om en matvare må kastes eller ikke, om den lukter og smaker helt fint er det ingen fare å spise den. Vær også OBS på forskjellen mellom merkingen «best før» og «siste forbruksdag». Best før betyr at produktet kanskje faller noe i kvalitet om det ikke konsumeres innen datoen, men er ikke farlig å spise etter. Ved siste forbruksdag skal man være litt mer nøye, særlig når det kommer til kjøtt- og kyllingprodukter.
– Spis rester
Mange kaster middagsrestene fra dagen før, men dette kan man fint spise også dagen etterpå. Hva med å oppgradere lunsjen fra de vanlige brødskivene og i stedet ta med seg litt pasta-rester på kontoret neste dag. Både smaker godt og gjør godt for lommeboken!
Alt i alt kaster vi nordmenn alt for mye mat. Med enkle triks kan du gjøre store forbedringer noe både miljøet og lommeboken setter pris på!