Norge er en av de vestlige landende som kommer i første rekke når det kommer til høyt forbruk. Gjennomsnittlig bruker nordmenn en del penger på varer som klær, og er svært ekstravagante når det kommer til julegaver. Søppel er en naturlig konsekvens av denne typen konsumering.

Hva er sammenhengen mellom kapitalisme og forbruk?

I en verden hvor hvert land ser over sin økonomiske situasjon og posisjon på den internasjonale arenaen først, har kampen om å produsere og selge mest mulig vært intens. Det handler om å få de høyeste tallene, ofte uten hensyn til miljøet.

De fleste statene i verden er kapitalistiske, også Norge—som er en sosialdemokratisk stat. Det vil si at landets politiske system følger noen sosialistiske verder, men fortsatt er enig i prinsippet om retten for egen kapital og konkurransen om tilbud og etterspørsel. Når velstanden til innbyggerne i landet er relativ høy blir det vanligere å bruke inntekten sin på å kjøpe nye gjenstander.

Kvantiet over kvalitet

Det er tusenvis av varer og tjenester som er tilgjengelige i alle prisklasser, på kjøpesenteret og på nettet. Alle produktene er nye, og reklameres som noe man ikke kan leve utenom. For mange kan det være vanskelig å ikke bli påvirket av reklame, fordi ja—oppgaven til reklamebyrået er å overbevise deg. I slike situasjoner er det enkelt å gå i fellen med å kjøpe alt du tror kan være nyttig, men som du sannsynlig kommer til å kaste i framtiden.

Når det å kaste ut nye eller nesten ubrukte gjenstander man aldri fikk bruk for blir en rutine, er det viktig å innse problemet man har. Dessverre er dette problemet svært spredt i Norge—og i mange andre land hvor majoriteten av befolkningen lever godt. Å kjøpe høyere kvalitetsprodukter, istedenfor for å kjøpe flere versjoner av en billig, ensfarget t-skjorte produsert i Kina, kan være et avgjørende steg for å minske det totale forbruket i verden.

Altså, betal mer for å få produkter som er bedre og varer lenger. Et eksempel kan være Sensibo Sky termostaten, som er mer moderne og funksjonell enn din typiske luftvarmepumpe. Vil du ha en fin skjorte? Eller tre andre skjorter du aldri prøvde på, fordi du har for mange valg å velge mellom? Ikke kjøp mer enn du trenger.

Tiltak for å forhindre økningen av forbruk

Selv om framtiden virker blek når det kommer til konsekvensene av kapitalisme og økt forbruk, som for eksempel global oppvarming, er det nødvendig å innføre tiltak for å forhindre det verste utfallet for kloden. Det første rådet er selvfølgelig å oppfordre andre til å være mer bevisst overfor hva de velger å kjøpe inn eller ikke. Kjøper du for mange ting ender det bare opp som søppel, noe vi ikke trenger mer av.

Det andre tipset går ut på å være fornøyd med det du har. Ikke kjøp og kjøp, men heller se på tingene du allerede eier. Kanskje finner du en gjenstand, gjemt eller gjenbrukt, som kan erstatte det du tenkte du måtte ha fra det nyeste salget.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *