Resirkulering og gjenbruk handler egentlig om effektivitet. Det er derfor viktig at vi er flinke til å lete etter nye måter å forbedre dette på. I dag kan vi for eksempel se på Sverige, som er ledende i hele verden på å resirkulere og gjenbruke sitt eget avfall. Det er faktisk mindre enn 1 % av avfallet som blir produsert av svensk husholdning som ender opp på deponi. De produserer derimot 4,4 tonn avfall, så det er fortsatt en del av dette som ender opp i dynga, men det de har fått til er likevel ekstremt imponerende. Det er ingen som er flinkere enn svenskene i dag. Hvordan får de dette til? For det første har de god orden på hvilket avfall som kan brukes og ikke.

De har blant annet sentre hvor de tar imot gamle elektroniske gjenstander og plukker dem fra hverandre for deler, eller for å reparere og selge videre til en rimeligere pris. Det de også er ekstremt flinke til, er å sortere etter hvilken kilde produktet er laget av. Dette ser vi nærmere på i andre artikler. Det som derimot ikke resirkuleres blir brukt på en veldig effektiv måte. De brenner rett og slett alt dette avfallet, men hvorfor gjør de det? Er dette bra for miljøet? Svaret på dette er ja.

Det blir for det første produsert en god del varme som innbyggeren faktisk kan bruke til å varme opp husene og leilighetene sine med. I tillegg har de turbiner som gjennom endringen i gasstrykket – som følge av den økte temperaturen – går rundt og omdanner denne energien til elektrisitet. Dette høres jo veldig effektivt ut, og det er det. Er det imidlertid miljøvennlig? Svaret er heldigvis nok en gang ja! Utslippene fra dette er dobbelt så lave som det den anbefalte grensen tillater. Som du hører skapes det fortsatt en del karbondioksid, og det er ikke bra for planeten.

Likevel er svenskenes metoder mye mer effektive enn det andre land driver med, og Sverige får faktisk inn søppel og avfall fra blant andre Storbritannia. Dette er altså innstillingen Sverige har til avfall resten av oss må tilegne oss dersom vi skal bli mer effektive. De ser på det som en råvare som kan bli omgjort til energi. De er nesten 100 % effektive når det gjelder å gjenbruke søppelet sitt. Dette er noe vi alle sammen bør bli inspirert av.

Her på siden ser vi om det finnes noen nye metoder vi kan benytte oss av for å selv bli mer effektive. I dag er det med de nevnte metodene de beste innen dette feltet oppnår sine resultater. Mye av dette trenger du imidlertid ikke vente på at skal implementeres, du kan begynne med deg selv og øke din egen effektivitet.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *