Det er ikke bra å kaste for mye søppel. Overforbruk er en stor trussel for miljøet og klimaet, og dessverre kaster nordmenn mange ting som er fullt brukbare. Dette gjelder både klær, leker, møbler og husholdsningsapparater. Noen er flinkere enn andre, og leverer brukbare ting til gjenbrukstorget, mens andre bare slenger alt i restavfallet. Det finnes også de som kaster ting rett i naturen, som er det aller verste du kan gjøre.

En av de tingene du kan gjøre for å kaste mindre, er å kjøpe produkter som varer lenge. Dette gjelder både klær og møbler, som er noe nordmenn bytter oftere enn nødvendig. Kjøp klassiske møbler som varer i mange år, for eksempel kjøkkenbord og stoler i tre. De kan enkelt friskes opp med nye duker og stolputer, dersom du ønsker å forandre litt. Tre går aldri av moten.

Når du skal kjøpe klær, lønner det seg også å velge noe som er holdbart. Det finnes mange billige klær, men de har kort holdbarhet. De kan ha dårlige sømmer og stoffet er ofte veldig tynt, slik at de raskt går i stykker. Det aller verste er at de ikke engang kan leveres til gjenbruk, fordi de er rett og slett for dårlige. Dermed havner de i restavfallet! Kjøp heller noe som varer, selv om det koster mer. Det vil lønne seg i lengden. Husk også at naturfibre er mer miljøvennlig enn kunstfiber.

Det er ikke lenge siden det var helt vanlig å reparere ting selv, enten det var snakk om klær eller møbler og bruksgjenstander. Før i tiden hadde ikke folk råd til å kaste og kjøpe nytt. Da gjaldt det å få tingene til å vare lengst mulig. Det kan du gjøre i dag også. Satser du på klær av god kvalitet, kan du reparere dem i stedet for å kjøpe nytt. Elektronikk er en annen ting vi kaster mye av, men det er fullt mulig å fikse mye selv. Søk etter reservedeler iphone og forleng telefonens liv, samtidig som du sparer miljøet. Husk at mobiler inneholder mange sjeldne mineraler, og de inneholder også miljøskadelige stoffer. Ikke kjøp ny mobil dersom det er håp om å reparere den gamle. Trenger du hjelp eller råd, kan du spørre noen som er flinke til å reparere mobiler. Brukt riktig, kan mobilen faktisk være miljøvennlig, fordi den erstatter mange andre dingser.

Trenger du noe nytt? Sjekk hva du har i boden, eller i skuffer og skap før du kjøper noe. Kanskje barna kan arve noe som allerede finnes? Henger det en ødelagt jakke et sted? Eller ligger det en teddybjørn med avrevet arm under sofaen? Reparer det og bruk det på nytt. Gjenbruk er faktisk trendy hos de unge, så de kan sette pris på å lete gjennom foreldrenes gamle klær på jakt etter skjulte skatter de kan sy om eller gjenbruke. Her kan du både spare miljøet og spare penger samtidig som ungene får noe nytt de kan bruke.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *