Når vi snakker om søppel kan vi egentlig snakke om hva som helst som er et avfall eller biprodukt av noe vi bruker i dagliglivet, eller for eksempel noe som «blir igjen» når vi skaper et nytt produkt. Problemet er at vi etter den industrielle revolusjonen har begynt å produsere ekstreme mengder avfall og søppel, og mye av det som blir laget forsvinner ikke fra planeten av seg selv. Dette er problemet med søppel, det havner på forskjellige bortgjemte steder på planeten. På denne siden snakker vi om hva slags systemer vi har for å håndtere søppel, og hvordan vi kan bli bedre i fremtiden.

Det første vi må forstå er at situasjonen med søppelet egentlig ikke ser veldig bra ut. Siden vi fortsetter med denne innstillingen om at vi kan leve i kontinuerlig og uendelig vekst, kommer det en dag til å bli helt overfylt med søppel på planeten vår. Vi skiller oftest mellom husholdningsavfall som kommer fra søppel som oppstår i husholdninger, og næringsavfall som kommer fra bedrifter.

Det finnes også noe som heter for avfallspyramiden, som definerer avfallspolitikken i Norge og rammeverket som er satt av EU når det kommer til håndteringen av avfall. Vi prøver altså å gjøre det beste vi kan for å redusere avfallet som vi kaster ut i verden. Derfor vil vi redusere avfallet, gjenbruke materialer, resirkulere samt alt annet vi kan få til for ikke å misbruke ressursene vi har på planeten vi bor på.

Hele denne forbrukerkulturen som vi lever i har virkelig etterlatt spor på planten vår. Vi bruker, bruker og bruker, uten å tenke på alle de negative konsekvensene av dette. Hvordan skal dette kunne fortsette uten at det skaper langvarige skader på jordkloden? I dag finnes det enorme dynger hvor alt søppelet blir kastet, men det er også en god del som havner ute i sjøen. Alt dette ser vi nærmere på her på junkbag.no.

Selv om mye havner i sjøen, virker det som at fleste søppeldyngene på planeten våre er på land. Landbaserte søppeldynger er den eldste og mest brukte måten å fjerne søppel på. Det er derimot ikke den beste løsningen, det handler bare om å samle alt søppelet på en spesifikk plass som er så langt unna mennesker som overhodet mulig. Vi dytter bokstavelig talt problemet bort fra oss. Det vi også ofte prøver å gjøre her, er å redusere volumet på søppelet så mye som mulig, og derfor skviser vi søppelet så mye vi får til før vi dumper det i en avfallshaug. Problemet vårt er at det ikke forsvinner, spesielt ikke ting som plastikk og forskjellige ting som hverken kan resirkuleres og heller ikke brytes ned naturlig. Dette kan vise seg å være et dødelig problem.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *