Kildesortering er, som du sikkert forstår, ekstremt viktig. Som i andre tilfeller er Sverige et forbilde her. I husholdningene sorterer de organisk avfall fra annet restavfall. Dette er noe vi dessverre altfor sjelden gjør for eksempel i Norge. I Sverige har de så mange som sju forskjellige containere som står spredt overalt hvor det bor mennesker. Folk går dit for å sortere avfallet sitt. Matavfall, plastikk, metall, glass, papp og papir. De har også forskjellige andre bokser til annet restavfall. Hvorfor er det viktig å sortere avfallet sitt, og hvordan kan vi gjøre det?

For det første er organisk avfall noe som faktisk kan brytes ned på en naturlig måte, og denne typen avfall er altså ikke så veldig farlig, men det er fortsatt veldig viktig å sortere etter kilde. For det første kan vi gjennom å sortere kildene våre begynne å manipulere avfallet mer effektivt. Det organiske avfall skal ikke behandles på samme måte som for eksempel metall og papp. Derfor er det veldig viktig at vi sorterer disse hjemme før vi kaster det. Det hadde vært helt umulig å sortere disse fra hverandre etter at alt søppelet har blitt lagt i en stor bunke. Da hadde dette tatt veldig lang tid, og det hadde vært vanskelig. Når vi derimot sorterer søppelet vårt selv, går det veldig smertefritt og vi kan begynne å behandle de forskjellige stoffene hver for seg.

Matrester kan for eksempel også hives i en kompost og brukes som gjødsel, eller «mat» til planter og jord. Dette øker altså effektiviteten av å plante forskjellige ting i jord. Det er fortsatt mange forskjellige ting som ikke skal i matavfall, og det finnes her en egen liste. Her i Norge er det vanlig å sortere etter restavfall, plastikk, metall og glass og papp/papir. Det er altså ikke like effektivt som de gjør det i Sverige, men det er fortsatt ganske bra.

Husk også at når vi skal sortere etter kilder, er det viktig at vi ordner i stand avfallet slik at det blir klart til resirkulering. Det vil altså si at vi må rive opp papp og papir slik at det tar så lite plass som overhodet mulig Det er også viktig at vi skyller ting, og rengjør alle de forskjellige tingene som vi skal resirkulere. Dette fører bare til at vi gjør jobben mye enklere for de som skal jobbe videre med søppelet vi har kastet.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *